EnglishRomana
Club Sportiv Minigolf Riviera - Timisoara, Romania

Jocul de Minigolf
2. JOCUL
2.1. TERENUL DE MINIGOLF SI ECHIPAMENTUL

1. Terenul
1.Terenul de minigolf are 18 piste marcate clar care sunt numerotate si trebuie sa fie in concordanta cu regulamentele standard ale sistemului lor.

1.2 Un teren aprobat in competitie contine
1.2.1 O suprafata propriu-zisa de joc
1.2.1 O linie de margine (de obicei bariere)
1.2.3 Punctele initiale de plecare a mingii
1.2.4 Unul sau mai multe obstacole
1.2.5 Linia de granita (optional)
1.2.6 Semnele de repozitionare (optional)
1.2.7 Gaura tinta
1.2.8 Alte posibile insemne specifice sistemului

1.3 Suprafata de joc
Suprafata de joc trebuie sa aibe o latime de cel putin 80 cm si o lungime de 5.50 metri.
Suprafata de joc proiectata a fi orizontala trebuie sa fie orizontala.

1.4 Linia de margine
Daca marginea nu este marcata de o bariera atunci ea trebuie marcata in alt fel. Barierele trebuie sa fie foarte vizibile respectandu-se obiectivul jocului.

1.5 Puctele initiale de plecare a mingii
Fiecare pista trebuie sa aibe semne pentru pozitia initiala de plecare a mingii. Insemnele pe pista sau sistem trebuie sa fie standardizate. Obstacolele trebuie sa fie functionale in constructie si design. Ele trebuie sa fie fixate pentru a respecta obiectivul jocului. Partile mobile peste sau pe sub care se presupune ca ar trebui sa treaca mingea nu sunt permise. Obstacolele nefixate trebui marcate in acest sens. Orice ornament nu trebuie sa strice valoarea lor functionala. Fiecare obstacol trebuie sa fie diferit de celelalte in timpul aceleiasi partide. Nu numai pe exterior ci si din punct de vedere al jocului. In acelasi timp efectele lui trebuie sa fie calculabile, previzibile.

1.7 Linia de granita
Aceasta marcheaza sfarsitul primului obstacol. Pe o pista fara obstacole, aceasta indica cat de departe trebuie sa mearga mingea de la punctul initial de plecare a mingii pentru a ramane in joc. Regula este indeplinita de indata ce mingea a atins linia de granita. In acest fel linia de granita a fost ‘‘depasita in mod corect''. Daca primul obstacol se identifica cu intreaga latime a suprafetei de joc, linia de granita este identifica cu capatul obstacolului. Pistele care se joaca numai de la punctele de plecare a mingii nu au linie de granita (limita). Marginea liniei de granita trebuie sa fie vizibila de la punctul initial de plecare a mingii si identica cu capatul obstacolului.

1.8 Insemnele de repozitionare a mingii
Unde repunerea mingii in joc este permisa trebuie sa existe insemne. Acestea indica locul unde mingea poate fi plasata potrivit regulilor de repunere a mingilor.

1.9 Tinta
Gaura trebuie sa fie accesibila de la punctul initial de plecare a mingii dintr-o singura lovitura. Diametrul gaurii nu trebuie sa depaseasca 120 mm. Dimensiunile variantelor individuale trebuie sa se incadreze in aceste limite. Pentru variantele de minigolf, miniaturgolf limita este de 100 mm.

1.10 Marcajele
Marcajele trebuie facute in conformitate cu regulile standard (trasajele).

1.11 Standardizare
Variantele speciale trebuiesc standardizate. Pentru variantele standardizate un marcaj exact cu o denumire potrivita trebuie facuta pentru fiecare pista. Pentru fiecare portiune a pistei trebuie sa existe (unde este necesar) regulamente si constructii standardizate.
•  Echipamentul de joc
•  General
Partida se joaca cu crose si mingi de golf si minigolf.
•  Crosele
Crosa nu trebuie sa aibe dispozitive speciale pentru a tinti. Sunt permise crestaturi si cute pe capul acesteia. Suprafata crosei nu trebuie sa depaseasca 40 de cm patrati.
•  Mingea

2.3.1 Sunt permise toate mingile de golf si minigolf cofectionate din orice material.
Diametrul mingii trebuie sa fie intre 37mm si 43 mm.

2.3.2 Mingile nu trebuie sa sara mai sus de 85 cm cand sunt lasate sa cada pe beton de la o inaltime de 1 m la 25 de grade Celsius.

2.3.3 Numai mingile care sunt aprobate prin regulamentul privind mingile pot fi folosite in meciuri. Exceptie fac aici toate mingile care au fost disponibile pentru vanzare inainte de 01.01.2000.

2.3.4 Comisia Tehnica poate interzice, din diverse motive, folosirea altor mingi in campionatele Federatiei.
•  Regulamente standard; marcaje
Regulamentele standardelor si marcajelor, incluzand traseele variantelor diferite ale
Federatiei sunt reunite intr-un capitol separat.
4.Un teren de minigolf trebuie sa fie in conditii excelente pentru o competitie
5.Sfera de validitate
Aceste regulamente sunt aceleasi pentru toate intrecerile competitionale (la nivel national si international) organizate in sfera Federatiei.
•  Regulile internationale de minigolf
•  Generalitati
Minigolful se joaca pe terenul de minigolf cu mingi si crose. Scopul jocului este de a introduce mingea de pe punctul initial de plecare in gaura, din cat mai putine lovituri.
•  Alegerea mingii si loviturii
•  Jucatorul are voie sa foloseasca o singura minge la o pista.
•  O minge poate fi inlocuita doar in urmatoarele cazuri : daca s-a deteriorat in timpul jocului in asa masura incat, dupa parerea unui observator, nu mai poate fi utilizata in mod corespunzator sau daca mingea a fost pierduta in timpul unei runde (si nu a mai fost gasita in 5 minute). Lovitura urmatoare, dupa inlocuirea mingii, va trebui sa fie facuta exact de pe ultimul loc in care s-a aflat mingea deteriorata sau pierduta.
•  In vederea efectuarii unei lovituri, este obligatoriu ca mingea sa fie asezata pe suprafata de joc cu mana. Doar jucatorii cu handicap fizic sau cei cu permisiuni speciale (motive de sanatate) sunt exceptati.
•  In timpul jocului, mingea nu poate fi mutata decat cu lovitura de crosa. Mingea nu se poate lovi decat atunci cand nu mai este in miscare si nu poate fi atinsa decat cu crosa in momentul lovirii.
•  Crosa trebuie sa fie tinuta cu ambele maini inaintea fiecarei lovituri (exceptie fac doar jucatorii infirmi de un brat).
•  Se considera''lovitura'' atunci cand un jucator, pregatit de joc, atinge mingea cu crosa, punand-o in miscare.

Explicatii :
•  Se considera ca mingea este''pusa in miscare'' atunci cand aceasta paraseste locul in care se afla initial.
•  Reguli speciale pentru lovituri pe distante lungi :
Mingea se considera a fi lovita daca sub influenta directa a loviturii, mingea este pusa in miscare (chiar daca nu exista contact intre minge si crosa).

2.7 O lovitura poate fi efectuata numai daca mingea se afla in joc. Un contact al mingii neintentionat, in absenta unei dorinte clare de a lovi, nu se considera a fi lovitura.

3.Pregatirea unei lovituri.
Un jucator se considera pregatit de a lovi atunci cand isi incepe balansul fata de Minge. Din acest moment, orice miscare a crosei inainte si inapoi se considera ‘‘gata de joc''.

4.Mingea in joc :
O minge este in joc :

4.1.daca este pusa in miscare de pe punctual initial de plecare cu scopul de a atinge linia de granita sau un obstacol ;
4.2.daca dupa atingerea liniei de granita mingea se mai afla in suprafata de joc, dar a fost introdusa in gaura.

5.Punctajul
Fiecare lovitura se considera un punct. Daca dupa 6 lovituri mingea nu a fost Introdusa in gaura, se mai adauga inca un punct. Deci, cel mai mare unctaj se poate obtine la o gaura este de 7 puncte (cu exceptia loviturilor de penalizare).

6.Ordinea jocului si modul de joc al pistelor .
6.1.Pistele trebuie jucate in ordinea numerica, de la 1 la 18.
6.2.O pista poate fi jucata numai in momentul in care jucatorul anterior a terminat de jucat pista respective si a parasit suprafata de joc.
6.3.Daca se joaca in grupuri, pistele trebuie jucate de fiecare data in aceasi ordine (exceptie facand play-off-urile). Se poate incepe jocul unei noi piste doar in momentul in care ultimul jucator din grup considera ca a terminat de jucat pista anterioara.

7. Punctul initial de plecare si asezarea mingii
7.1. La inceputul fiecarei piste mingea trebuie sa fie asezata pe punctul initial de plecare si de asemenea atunci cand nu a trecut corect de linia de granita. In toate celelalte cazuri mingea trebuie jucata de pe locul unde s-a oprit, exceptie facand urmatoarele cazuri :
7.1.1.cand mingea a trecut de linia de granita jucata de pe punctul unde s-a oprit.
7.1.2.cand o minge aflata in joc paraseste suprafata de joc dupa ce a trecut corect de linia de granite, va fi reasezata in punctul de unde a iesit din joc. 7.1.3.cand o minge aflata in joc trece de un al doilea obstacol sau unul aditional intr-un mod neasteptat, va fi asezata dupa ultimul obstacol trecut in mod corect.
7.1.4.cand o minge sta pe un obstacol sau o linie de margine, ea poate fi reasezata (numai cu mana) respectiv la 90 de grade fata de obstacol si pana la 30 cm fata de el, in directia gaurii sau la 90 grade fata de linia de de margine si pana la 20 cm in directia gaurii in vederea pregatirii unei noi lovituri. 7.1.5.cand o minge s-a oprit intr-un obstacol, ea trebuie reasezata in directia din care a venit.
7.1.6.cand o minge aflata in joc se rostogoleste peste linia de granite si se opreste, se va juca din acel punct de unde a trecut linia de granita.
7.2. Pozitia unei mingi reasezate sau miscate nu poate fi schimbata din nou inainte de lovitura.
7.3. Daca o minge poate fi jucata numai de pe punctul initial de plecare, atunci fiecare lovitura trebuie efectuata din acel loc.
7.4. Mingea trebuie sa atinga marcajul cu punctual sau de contact.

8.Obstacole
Obstacolele trebuie trecute in mod precis. Un obstacol se considera trecut atunci cand mingea atinge sau a atins linia de granita cu punctele sale de contact.

9.O minge in gaura
O minge se considera ca fiind in gaura atunci cand intra in gaura si se opreste acolo.
Explicatii:
In acest context,''a se opri'' inseamna ca mingea nu poate iesi din gaura singura, fara ajutorul jucatorului.

10.Sfarsitul jocului
O pista se considera jucata in momentul in care mingea s-a oprit in gaura sau cand s-a efectuat 6 lovituri, vezi regula nr.5.

11.Traiectoria mingii
11.1.Un jucator poate atinge mingea in timpul jocului in interiorul suprafetei de joc numai sub supravegherea partenerilor de joc sau observatorilor (exceptie: asezarea sau miscarea mingii in zona marcata). Daca mingea trebuie ridicata pentru curatare, locul unde se afla trebuie marcat. Din momentul in care mingea trece de linia de granita corect, este permisa incalzirea sau racirea ei.
11.2.Fiecare jucator este responsabil de curatarea suprafetei de joc. Este permisa inlaturarea prafului si a mizeriei de pe suprafata de joc, chiar daca mingea se afla in miscare.
11.3.Dupa ce a fost lovita cursul unei mingi nu are voie sa fie influentata in mod voit nici de catre jucator, nici de catre alta persoana (cu exceptia antului din afara suprafetei de joc).
11.4.Daca mingea a fost influentata din afara jocului (altfel decat de vreme), un observator poate (la cerere) sa ceara rejucarea loviturii, asigurandu-se ca jucatorul nu primeste un avantaj sau dezavantaj incorect.
11.5.Daca o minge este miscata din nou sub influente externe dupa ce s-a oprit, aceasta trebuie reasezata pe punctul unde s-a oprit prima data

12.Intrarea pe pista.
Suprafata unei piste nu trebuie calcata atata timp cat o minge in joc se afla in miscare. Cu alte cuvinte, accesul pe piste se face numai atunci cand se permite acest lucru.

13.Penalizari
Penalizarile pentru incalcarea regulamentului de joc se regasesc intr-un capitol aparte ‘‘Penalizari pentru incalcari ale regulamentului in timpul jocului sau turneului''.

14.Reguli exceptionale
Daca o gaura are caracteristici speciale, Comisia Tehnica a WMF poate, daca este necesar, sa emita reguli speciale derivate din regulile de baza, la sugestia asociatiei nationale. Acestea trebuie publicate.

15.Sfera de valabilitate
Regulile de joc, impreuna cu regulamentele care urmeaza in capitolele 2.4, 2.5, 2.6, 2.7, si 2.8 sunt valabile pentru toate turneele (nationale si internationale) desfasurate sub egida WMF..